illustratie: Thijs groot Wassink

Kwetsbaarheid en vertrouwen

Blijf jij wel overeind als ik mijn twijfel laat zien? Als ik het even niet meer weet? Blijf je wel bij me als ik me laat zien zoals ik ben? Diep van binnen zijn we allemaal soms bang voor onze relatie.

Veel mannen en vrouwen hebben geleerd zich groot en sterk te moeten gedragen, een rots in de branding te zijn. Ze hebben oprecht het gevoel dat ze laten merken dat ze te vertrouwen zijn, dat de ander gerust op hen kan leunen. Zeker als je partner het moeilijk heeft, lijkt het komen met je eigen moeilijkheden, twijfels of verdriet egoïstisch, en teleurstellend.

Voor je het weet zijn beide partners op die manier bezig sterk te zijn voor de ander, en verstoppen ze hun ware gezicht voor elkaar. Ze denken elkaar en zichzelf te kennen, en staan dan verbaasd wanneer het kaartenhuis van sterk-zijn ineens in elkaar valt.

Zij is een tijd verliefd geweest op een andere man. Hij ontdekt op een dag een aantal mailtjes, en confronteert haar daarmee. Na een aanvankelijke crisis besluiten beiden verder met elkaar te willen. Zij heeft spijt van haar ‘zwakheid’ en besluit sterk en betrouwbaar te zijn. Haar gevoelens voor die ander bespreekt ze niet met haar partner, ze heeft hem al genoeg pijn gedaan. Bovendien wil ze aan het vertrouwen werken, en dat kan toch niet als ze telkens over die gevoelens praat?

Juist het laten zien van je kwetsbaarheid, schaamte, falen geeft je partner vertrouwen. Met dat de ander je kwetsbaarheid ziet, krijgt hij/zij inzicht in wie je bent, en kan je partner van daaruit vertrouwen opbouwen.

Hij snapt niet hoe zij van het ene op het andere moment geen gevoelens meer heeft voor die ander. Hij vertrouwt het niet, waarom vertelt ze nooit wat ze nog voelt voor die ander? Hij blijft stiekem haar mail en telefoon checken op aanwijzingen dat ze toch nog contact heeft met de ander.

Je ‘sterk’ presenteren heeft een negatief effect op het vertrouwen, het werkt zelfs wantrouwen in de hand. Er lijkt dan een addertje onder het gras te zitten.

Zij snapt maar niet waarom hij zo achterdochtig blijft. Ze doet er alles aan om hem te laten zien dat ze te vertrouwen is, maar niks lijkt te werken. Het wantrouwen wordt steeds groter, en de relatie daardoor niet per se leuker. Soms twijfelt ze of ze echt wel verder wil, zeker als ze weer eens aan die ander denkt…

Vertrouwen en kwetsbaarheid versterken elkaar dus, zoals wantrouwen en onkwetsbaarheid elkaar versterken. Vertrouwen is echter niet even snel met een grootse daad weer gewonnen, maar met vele kleine momentjes waarin je als partners een inkijkje bij elkaar krijgt. Durf jij jezelf meer te gaan laten zien aan je partner?

Laat een reactie achter