Tjonge jonge jonge - illustratie: Thijs groot Wassink

Tjonge jonge, wat doet zij moeilijk

Vrouwen zijn ingewikkelde wezens, voor ons mannen. Daarmee zeg ik niks nieuws. Vrouwen horen namelijk vooral wat je niet zegt.

Wat zit je haar mooi…
Oh, dus je vind mijn benen lelijk?!

Waar komt dit nou precies vandaan? Wat maakt nou dat vrouwen vaak oor hebben voor wat je niet zegt, in plaats van horen wat je wel zegt?

Dit verschil tussen mannen en vrouwen is voor een groot deel te verklaren uit het doel van de taal die je gebruikt. Of het nu cultureel, evolutionistisch of hoe dan ook bepaald is, mannen zijn vaker taakgericht, vrouwen meer relatiegericht. Mannen denken voornamelijk in actie, vrouwen in zijn. Zo worden mannen boos en zijn vrouwen verdrietig. Vrouwen filteren de informatie die ze van hun partner krijgen dus vaak op:

Wat betekent wat hij zegt nu voor onze relatie?

Vrouwen horen de boodschap altijd in een context van een relatie: is de relatie liefdevol, ontspannen, veilig? Dan is deze boodschap een bevestiging van die liefdevolle relatie, en komt het compliment ook zo binnen. Is de relatie echter onveilig, gespannen en uit balans, dan valt een compliment niet goed binnen de context die er op dat moment is. Het lijkt dan een ontkenning van de spanningen die er zijn. De reactie is dan vaak ook te snappen vanuit die achtergrond:

Zie je dan niet wat er mis is tussen ons?

Mannen daarentegen denken:

Ik geef haar toch een compliment? (actie)

Mannen scheiden meer de zaken; ‘ik vind je mooi’ en ‘onze relatie loopt nu niet zo lekker’, zijn voor veel mannen oprecht twee verschillende dingen. Soms is een compliment juist een poging van de man om de relatie weer positief te krijgen:

Laten we vooral vooruit kijken en de positieve dingen benoemen!

Jammer dat dit verschil zo vaak voor meer misverstand en verwijdering leidt in de relatie. Daarom twee tips:

  • Mannen, als er iets mis is in de relatie, dan moet er over gepraat worden. Dat helpt namelijk… echt!
  • Vrouwen, als je man je een compliment geeft, geeft hij je gewoon een compliment. Accepteer het dan ook zo!

Laat een reactie achter