Geen idee wat ons probleem is

Wij hebben nooit ruzie!

Hand in hand zitten ze voor mij op de bank. Terwijl ik koffie aan het zetten ben, merk ik die handen al op, zonder er meteen iets bij te denken. Maar er is iets mee, alsof het heel belangrijk is om verbonden met elkaar te blijven. 

We maken kennis met elkaar: sinds hun 19e een relatie, ze waren getrouwd, beiden rond de 35, 3 kinderen. Waarom ze in therapie komen? Zij is verliefd geworden op iemand anders. En dat heeft hen beiden nogal van hun stuk gebracht. Want ze hebben het zo goed samen, zijn een team met de kinderen, doen van alles samen, hebben nooit ruzie. 

Deze verliefdheid overvalt hen totaal. 

Terwijl ze aan het vertellen zijn worden de handen steeds actiever, vooral die van hem. Alsof hij haar steeds krampachtiger probeert vast te houden. Er valt me nog iets op, hij zit bijna midden op de bank, zij in de hoek van de bank. Dat lijkt me nogal benauwend. 

Na een tijdje deel ik mijn observaties, en vraag vervolgens aan haar hoe ze het vind om zo in de hoek te zitten en handen vast te houden. Alsof ze al jaren op deze vraag heeft gewacht… Steeds opgewondener vertelt ze hoe ze dat kleffe gedoe superzat is, maar bang is voor ruzie en het telkens maar laat gebeuren. Hij schrikt zich wezenloos.Hij had veel verwacht in deze sessie, maar niet dit. Vervolgens wordt hij boos, omdat ze dit al die jaren niet tegen hem heeft gezegd.

En zo ontstond hun eerste echte conflict in 16 jaar, bij mij op de bank in de praktijk. Hoewel pijnlijk voor beiden, was dit een mooie start van een proces van verandering, elkaar meer los (durven) laten en ruimte maken voor het verschil. 

Wil je meer weten over het nut en de noodzaak van conflicten in een relatie zonder meteen er een therapiegesprek aan te wijden? Voor de prijs van een relatietherapie-sessie kun je heerlijk uit eten bij Chez Antoinette in Deventer, en krijg je tussen de gangen door input voor een goed gesprek over je relatie. 

Meer info? Trek In Elkaar